Bulgaristan Sınır Geçişlerindeki NCTS İşlemleri ve EORI Numaraları Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan bir yazıda, Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkelerce NCTS platformunda belirli bir takvim dahilinde Faz-4'den Faz-5'e geçiş yapılmakta olduğu ve Bulgaristan'ın 28.08.2023 tarihinde NCTS platformunda Faz-5'e geçtiği ifade edilmektedir

Söz konusu değişiklikle birlikte, transit beyanlarının taşıyıcı alanında EORI numarası (Economic Operators Registration and Identification Number) kontrolüne başlandığı ve bu durumun Bulgaristan sınırında araç yoğunluğuna sebebiyet verdiği, anılan yoğunluğun azaltılmasına yönelik olarak Bulgaristan Gümrükler Ajansı ile yapılan görüşmeler sonucunda söz konusu uygulamanın ülkemizin NCTS platformunda Faz-5'e geçeceği döneme kadar ertelendiği bildirilmektedir.

Bu itibarla, Ortak Transit Sözleşmesi kapsamında yapılacak taşımalarda gerek sınır geçişlerinde gerekse gümrük işlemlerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına taşıyıcı firmaların EORI numaralarının güncel olup olmadığını kontrol etmelerinin gerektiği, güncel değilse ivedilikle güncel bir EORI numarası temin etmelerinin önem arz ettiğine dikkat çekilmektedir.

Bu kapsamda EORI başvurularına ilişkin olarak Bulgaristan Gümrükler Ajansının e-portalında yer alan bilgilendirme notu ekte sunulmaktadır.

Bilgilerinize sunarız.