CUMHURBAÞKANI ERDOGAN "ÜRETÝM VE ÝHRACATTA ADANA YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENÝ"NDE

Sayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu'nun teþrifleri ile 19 Haziran 2018 tarihinde Grand Sheraton Otel'de gerçekleþen Ceyhan Ticaret Odasý Meclis Divaný ve Yönetiminin de katýldýðý Üretim ve Ýhracatta Adana Yýldýzlarý Ödül Töreni'nde CTO Baþkaný Þeref Can'da ödülünü aldý.

CUMHURBAÞKANI RECEP TAYYÝP ERDOОAN:

"YENÝ DÖNEMDE ADANA'YI HER ALANDA ÞAHA KALDIRMAKTA KARARLIYIZ"

"2016'DA DARBE YAÞADIK, 2017'DE YÜZDE 7,4 BÜYÜDÜK"

"BÜYÜMEDE HÝNDÝSTAN'DAN SONRA 7,4 ÝLE ÝKÝNCÝ SIRADAYIZ. OECD ÜLKELERÝ ARASINDA BÝRÝNCÝ SIRADAYIZ"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan Adana'nýn 24 Haziran'da tercihini yeniden hizmet siyasetinden kullanacaðýna inandýðýný belirterek, "Önümüzdeki dönemde Adana için hayallerimizi inþallah hep birlikte gerçekleþtireceðiz. Adana'yý her alanda þaha kaldýrmakta kararlýyýz" dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, miting yapmak için geldiði Adana'da, Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren sanayici ve is adamlarýyla akþam yemeðinde buluþtu. Kentteki bir otelde düzenlenen yemekte konuþan Erdoðan, "Adana'nýn hükümetlerimizin yaptýðý tüm yatýrýmlara raðmen bir süredir durgunlaþtýðýnýn farkýndayýz. Adana þaha kalkacak ki bu bölge þaha kalksýn. Onunla birlikte Türkiye'de þaha kalksýn. Yeni dönemde Adana'yý her alanda þaha kaldýrmakta kararlýyýz. Çukurova gibi dünya çapýnda zenginliðe sahip þehre patinaj yaptýrmak, sadece Adana'ya deðil, Türkiye'ye de haksýzlýktýr" ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Adana'nýn hükümetin yaptýðý tüm yatýrýmlara raðmen bir süredir durgunlaþtýðýnýn farkýnda olduklarýný dile getirerek, "Demek ki Adana için daha çok þey yapmalýyýz. Adana þaha kalkacak ki bu bölge þaha kalksýn. Onunla birlikte Türkiye de þaha kalksýn. Yeni dönemde Adana'yý her alanda þaha kaldýrmakta kararlýyýz. Çukurova gibi dünya çapýnda bir zenginliðe sahip bir þehre patinaj yaptýrmak sadece Adana'ya deðil Türkiye'ye de haksýzlýktýr." dedi.

Türkiye'de bir dönem sanayi denince ilk olarak Adana'nýn akla geldiðini ve eski Türk filmlerinde büyük sanayicilerin hep Adana'dan geldiklerini hatýrlatan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Hani derler ya 'Adam diksen adam yetiþir.' iþte öylesine verimli topraklara sahip Adana'nýn romanlara, filmlere, þiirlere konu olan bir tarým alt yapýsý var. Un var, þeker var, yað var, aslýnda helva da var. Þimdi bize düþen bu helvayý yeni katkýlarla, yeni tatlarla süsleyip katma deðerini artýrmaktýr. Önümüzdeki dönemde Adana için hayallerimizi inþallah hep birlikte gerçekleþtireceðiz. Bu salonda bulunan kardeþlerim bunun aktörleridir. Adana'nýn arayýþ döneminin bittiðine, 24 Haziran'da tercihini yeniden hizmet siyasetinden yana kullanarak þahlanýþ dönemini baþlatacaðýna ben inanýyorum. Bu konuda en büyük desteði de siz iþ dünyamýzýn kýymetli temsilcilerinden bekliyorum."

"MÝLLÝ SEFERBERLÝÐžÝ YAPMAMIZ LAZIM"

"Bizi bizden daha iyi kim bilir, biz biliriz." diyen Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Türkiye'de yatýrýmlar mý durdu? Türkiye'de ticari hayat mý durdu? Neymiþ? Kur. Ben bazen söylüyorum, çok açýk net söylüyorum, arkadaþlar bu kur filan bunlarýn hiçbirisi bizim geleceðimizi belirleyen þeyler deðil. Bizim geleceðimizi biz belirleyeceðiz, biz. Onun için de diyorum ki eðer yastýk altýnda hala dövizlerimiz varsa lütfen bu dövizlerimizi biz piyasaya sürelim. Bunlarý TL'ye bir defa çevirelim. Çünkü bizim ülkemizin gelirini, geleceðini biz Türk lirasýyla belirlemeliyiz. Bunun için de milli seferberlik diyorum ya iþte bu milli seferberliði yapmamýz lazým. Bize birileri provokatif eylemler mi hazýrlýyor, ekonomik harp mi ilan ediyor? Bize ekonomik harp ilan edene karþý bizim de gereðini yapmamýz lazým. Ýþte burada seferberliðe ihtiyacýmýz var, bunu yapmalýyýz, bunu baþarmalýyýz. Bunu baþarmazsak yazýk olur."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Biz 2002'den bugüne ekonomiyi öyle bir yapýya kavuþturduk ki bu tarz sarsýntýlar ülkemize výz gelir. Afedersiniz birin yanýna 6 sýfýrý koyanlarýn kimler olduðunu bilmiyor musunuz? 6 sýfýr koydular, bir milyona tuvalete gidiyorduk, hatýrlayýn o günleri. Ne oldu? Biz geldik bu sýfýrlarýn tamamýný attýk bir liraya düþtü. Bizim kaderimizi beþer planýnda söylüyorum biz belirleriz, bunu ne Hans'a ne George'a ne þuna ne buna asla býrakamayýz." dedi.

"YÜKSEK FAÝZLE ÜLKEMÝZÝ AYAОA KALDIRAMAYIZ"

Türkiye'ye yönelik ekonomik saldýrýlarýn döviz ve faiz gibi makro dengeler üzerinden yapýldýðýna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Þu 24'ünü hayýrlýsýyla atlatalým. 24'ünde siz bu kardeþinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, þunla bunla nasýl uðraþýlýr göreceksiniz. Bu toplantýda açýkça söylüyorum yüksek faizle biz ülkemizi ayaða kaldýramayýz. Biz eðer yatýrýmcýyý güçlü kýlacaksak burada düþük faizle bu adýmý atmak zorundayýz. Çünkü giriþimci yüksek faizle neyin yatýrýmýný yapacak? 'Efendim iþte bankalar da kazanacak.' Tamam da elin bankalarý kazanmýyor mu?

Japonya eksi faizle çalýþýyor. Amerika'ya geliyorsun ikilerde, bilemedin üçte. Avrupa ikilerde. Ýsrail sýfýr-bir buralarda. Onlarýn bankalarý böyle çalýþýyor da bize ne oluyor? Þu anda 20'lerde, 25'lere kadar çýkýyor. Faizin böyle olduðu bir ülkede siz yatýrým yapabilir misiniz? Arkadaþlar bunu deðiþtireceðiz, bu iþin lamý cimi yok. Bir anda üç puan, arkadan bir buçuk puan daha. Þimdi bazýlarý diyor ki 'Baþkaným tam seçim arifesinde bunlarý kullanmayýn, konuþmayýn.' Neyi konuþmayacaðým? Hakikat neyse, doðru neyse biz bunu konuþacaðýz. Doðruyu, hakikati konuþacaðýz ki sonunda ulaþmak istediðimiz yere ulaþalým."

"ENFLASYONU ÝNDÝRDÝK, BATI ÇILDIRDI"

Programdaki konuþmasýnda faizi yüzde 63'ten aldýklarýný dile getiren Erdoðan, "O zaman enflasyon yüzde 30'du. Ýndirdik, indirdik, 4,6'ya kadar indi ve Batý çýldýrdý. Ýþte Gezi olaylarý öyle baþladý. Niye? Türkiye faizi buraya düþürdü, enflasyon buralara düþtü. Çýlgýn Türkler bir þeyler yapýyor. Biz de onlara prim vermedik ama istedik ki burayý iyi tutalým." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, Gezi olaylarýyla birlikte faiz ve enflasyon oranýnýn bir anda çift haneli rakamlara çýktýðýný belirterek, "Her zaman söylüyorum ama biz tabii birçoklarýyla bu konuda anlaþamýyoruz. Ýnþallah 24 Haziran ile birlikte bu iþin nasýl olacaðýný yerlisine de yabancýsýna da gösterme þansýný yakalayacaðýz. Çünkü bizim ekonomi modelimizin merkezinde özel sektörümüz var." diye konuþtu.Programa katýlan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu'nun, kendisine Türkiye'de gýda sektöründeki bir firmanýn durumunu aktardýðýný paylaþan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Baktým, felaket bir þey. Niye? Bankalar da kredi vermiyor. Çok enteresan. Adamýn kredi alacak hali yok. Niye? O þartlarda kredi alamazsýn ki ama öyle bir noktaya gelmiþ ki yüzde 20, yüzde 25 ile de olsa gene alacak. Niye? Çünkü devasa fabrikaya kilit vurma noktasýna gelmiþ. Yani bunlar ölümü gösterip, sýtmaya razý ediyorlar. Böyle þey olabilir mi? Ben haber gönderdim, yardýmcý ol ve bu devlet bankasý. Özel sektör zaten kýl aldýrmýyor. Böyle bir noktada. Ben en sonunda Rifat Bey'e dedim ki arkadaþ siz kendi üyeleriniz arasýnda bir seferberlik yapýn da bu adamcaðýzý kurtarýn. Çünkü sýradan bir firma deðil, marka bir firma. Þimdi buna yazýk deðil mi? Onun için ben milli seferberlik diyorum. Onun için bu milli seferberlik noktasýnda yerli ve bunun yanýnda da kamu bankalarýnýn bu iþe yardýmcý olmasý lazým."

"ADANA'DAKÝ GÝRÝÞÝMCÝNÝN ÝHRACAT BAОLANTISINI BOZAMAZSINIZ"

"Dövizi küresel piyasalarda yaptýðýnýz manipülasyonlarla bir parça yükseltebilirsiniz ama Adana'daki giriþimcinin fabrikasýný, üretim tesisini, ihracat baðlantýsýný bozamazsýnýz." diyen Erdoðan, özel sektörün saðlam olmasý durumunda, saldýrýlarla kýsa vadede dalgalanan devletin makro ekonomik politikalarýnýn çabucak dengesini bulduðunu belirtti.

Erdoðan, 2008-2009 küresel finans krizinde bu sýkýntýnýn ülkeyi teðet geçeceðini söylerken, özel sektörün gücüne özellikle güvendiklerini, bunda da yanýlmadýklarýný dile getirdi.

Son 5 yýlda ardý ardýna yaþanýlan sýkýntýlar karþýsýnda da ayný güvenle hareket ettiðini vurgulayan Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Dünyada 15 Temmuz gibi bir darbe giriþimine maruz kalýp da þoku bu kadar hýzlý þekilde atlatabilecek baþka bir ülke var mýdýr bilmiyorum. 2016'da darbe yaþadýk, 2017'de yüzde 7,4 büyüdük. Ana muhalefetin baþýndaki zat ne diyor? 'Sizin cebinize 7,4'ten bir þey girdi mi?' Adam büyüme denilen þeyin ne olduðunu bilmiyor. Bu adamlarla bu ülkede ülke ekonomisi yönetilebilir mi? Ýþte þu anda istihdam. Ýstihdamda atýlan adýmlar ortada. Ýstihdam büyümenin en önemli ibresidir. 7,4 büyümeyle Hindistan'dan sonra ikinci, OECD ülkeleri arasýnda birinci sýradayýz."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, muhalefetin büyüme rakamlarýna iliþkin eleþtirilerine þu yanýtý verdi:

"Böyle bir þeyi yakalýyorsun, adam çiftçiye onu soruyor, 'Senin cebine bir þey giriyor mu?' diyor. Bu çiftçi þu anda bu üretimini neyle yapýyor? Bunlara bu kadar desteði, mazotta yüzde 50 hibe veriyoruz. Büyüyen bir ülke olduðumuz için bunlarý veriyoruz. Bütün bu yatýrýmlar neyle yapýlýyor? Eðitimde, saðlýkta, bütün altyapý, üst yapý yatýrýmlarýnda, havalimanlarýnda... Bütün bunlarý neyle yapýyoruz? Enerjide bu yatýrýmlarý neyle yapýyoruz? Eðer bu imkanlar olmasa bunlar yapýlabilir miydi? Zaten böyle büyüdük, aksi takdirde büyüyemezdik."

"HESAPLARIN ÜZERÝNDE BÝR HESAP VAR"

Seçim öncesi ekonomik saldýrý dalgasýyla karþýlaþtýklarýný belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"2018'in ilk çeyreðinde yine yüzde 7,4 büyüdük. Hesaplar tutmadý ama bizim hesap tutuyor. Çünkü hesaplarýn üzerinde bir hesap vardýr. O hesap Allah'ýn hesabýdýr. Türkiye, kendisiyle uðraþanlarla her seferinde heveslerini kursaklarýnda býrakarak adeta dalga geçiyor. Tabii bunlarýn anlayamadýklarý bir þey var, o da Türk milletinin, tarihi boyunca hep böyle krizlerle saldýrýlarla uðraþtýðýdýr. Kardelen çiçeði gibi en zor þartlarda boy veren bir iþ dünyamýz olduðu sürece Allah'ýn izniyle bu ülke ayaklarýna vurulmaya çalýþýlan hiçbir prangaya izin vermez. Bazýlarý 'Türkiye büyüyor da millet niye bunu hissetmiyor?' diyor. Bunu söyleyenler aslýnda büyümenin nimetlerinden en çok istifade edenler. Bilmediklerinden deðil, affedersiniz hýnzýrlýklarýndan böyle söylüyorlar."
Erdoðan, büyümenin alt dilimlerine bakýldýðýnda, yaklaþýk yüzde 10 oranýnda yatýrým, yüzde 11 oranýnda hane halký tüketim harcamasý artýþýnýn görüldüðüne dikkati çekti.

Hem üretim hem de tüketimde artýþ olduðunu belirten Erdoðan, iþsizliðin son açýklanan rakam itibarýyla tek haneli sýnýrýna dayandýðýna iþaret etti.

"BÜYÜMENÝN ÖLÇÜSÜ BU DEОÝLSE NEDÝR?"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin geçen 16 yýlda Avrupa ülkelerinin tamamýndan daha fazla istihdam ürettiðine dikkati çekerek, "Bu yýlýn ilk çeyreðindeki istihdam artýþý yüzde 5. Yine büyümenin detaylarýna bakýyoruz, firmalarýmýzýn gelirlerinde yüzde 24, iþ gücü ödemelerinde yüzde 19 artýþ görüyoruz. Hamdolsun, firmalarýmýz üretmiþ, satmýþ, kar etmiþ. Çalýþanlarýna da daha çok ödeme yapmýþ. Büyümenin ölçüsü bu deðilse nedir?" deðerlendirmesini yaptý.

Kiþi baþýna düþen gelirin, Türk parasýyla son üç yýlda yaklaþýk 30 bin liradan 40 bin liraya kadar çýktýðýný hatýrlatan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Son üç yýlýn enflasyonu ortada, milli gelirimizdeki kendi paramýz cinsinden artýþ ortada. Burada þu hususu da belirtmek isterim; Türkiye'nin, daha öncesini de bir kenara býrakýyorum, sadece þu son 5 yýlda maruz kaldýðý saldýrýlarýn maliyeti olmasaydý bugün milli gelir sýralamasýnda en iki, üç basamak daha ilerideydik. Bu kayýp elbette önemli ama en büyük kazancýmýz her hal ve þart altýnda ayakta durabildiðimizi dosta düþmana göstermiþ olmamýzdýr. Hatta sýnýr ötesi operasyonlarýmýzla herkese çok daha derin, tarihi mesajlar verdik. Cerablus'ta, Afrin'de verdik, þimdi Sincar ve Kandil'de de veriyoruz. Bunlar herhalde para ve bu arada da yüzde 20 savunma sanayinde kendi üretimimizi yaparken, þimdi yüzde 65'e çýktýk. Yerli savunma sanayisi bu noktaya geldik."

"STRATEJÝLERÝMÝZÝ ÝLERÝYE TAÞIMAK ZORUNDAYIZ"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, yapýlan bu çalýþmalarý anlatýp, buradan hareketle hedeflerini açýklarken karþýlarýnda her zamanki gibi "aklýna eseni söyleyen" bir muhalefetin bulunduðunu dile getirdi.

"Muhalefetin halini görünce 2002 sonunda nasýl bir Türkiye devraldýðýmýzý hatýrlýyorum." diyen Erdoðan, o dönem kamunun toplam net borç stokunun milli gelire oranýnýn yüzde 60'lara kadar nasýl çýktýðýný bugün daha iyi anladýklarýný vurguladý.

Erdoðan, þu anda bu oranýn yüzde 8,4 seviyesinde olduðunu, yüzde 60'tan bu orana gelindiðini belirterek, "Aradan 16 yýl geçmiþ ama bunlarýn kafasý hiç deðiþmemiþ. Zaten laf olsun diye vaatte bulunarak ülkenin yönetimine talip olanlara milletimiz da laf olsun kabilinden herhalde kulak veriyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'yi bugün getirdikleri noktayý önemli gördüklerini ama yeterli görmediklerini vurgulayan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bugüne kadar uyguladýðýmýz ekonomi politikalarýyla Türkiye'yi ekonomik olarak içine sýkýþtýrýldýðý cendereden kurtardýk, geliþtirdik, kalkýndýrdýk, bugüne getirdik. Yeni dönemde vizyonumuzu geniþletmek, stratejilerimizi ileriye taþýmak zorundayýz. Bunun için yüksek teknoloji ve verimlilik artýþýyla güçlendirilmiþ bir ekonomik modele yöneliyoruz ancak bu þekilde geliþmekte olan ülke statüsünden, geliþmiþ ülke statüsüne yükselebiliriz."
Namýk Kemal'in "Yüksel ki yerin bu yer deðildir, dünyaya gelmek hüner deðildir, bize gayret yaraþýr, merhamet Allah'ýndýr." dizelerini anýmsatan Erdoðan, "Bize gayret yaraþýr diyerek, seçim beyannamemizde bu konularda çok önemli projelere yer verdik." dedi.

"ADANA'YA YENÝ DÖNEMDE DE ÖNCÜLÜK ETMEK YAKIÞIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, dün akþam Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii AÞ'de (TUSAÞ) "Gençlik ve Teknoloji Buluþmasý" programýnda gençlerle bir araya geldiðini anýmsatarak, 100 civarýnda gençle bu konularý enine boyuna konuþtuklarýný anlattý.

Bu gençlerin büyük bölümünün elektrik-elektronik, makine, bilgisayar mühendisleri veya bu alanlarda tahsilini yapan kiþiler olduðunu aktaran Erdoðan, "Geleceðimiz adýna gerçekten çok umutlandým ve iftihar ettim. Dedim ki sizlerle beraber iþte biz savunma sanayinde gördüðünüz bütün bu TAÝ'deki bu uçaklarý da helikopterleri de tüm bu silahlarý da hepsini çok daha rahat üreteceðiz. Uzaya çok daha rahat inþallah adýmlarýmýzý atacaðýz. Hiç endiþe etmeyin." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnýn sonunda, sanayici ve iþ adamlarýna katýlýmlarýndan dolayý teþekkürlerini iletti, ödül alanlarý tebrik etti.

HÝSARCIKLIOОLU: ÝSTÝKRARIN KIYMETÝNÝ ÝYÝ BÝLÝYOR VE ÖNEMSÝYORUZ

TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, Üretim ve Ýhracatta Adana Yýldýzlarý Ödül Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Adana'nýn bir sanayi, ticaret, tarým ve turizm merkezi olduðunu vurguladý.?

Hisarcýklýoðlu, Adana'nýn Anadolu'daki sanayileþmenin lokomotifi olduðunu belirterek, "Bereketli topraklarýyla, giriþimci insanlarýyla ülkemizin gözbebeði. Burada dinamizm var. Hareket var. Bereket var. Ticaret hacmi içinde baktýðýmýzda ihracatta ilk on þehir içinde Adana yer almakta. Bundan 10 sene önce bin büyük sanayi içinde Adana'dan 15 büyük firma vardý. Bugün bu sayý 23'e yükselmiþ durumda. Ayrýca 1 milyondan fazla turistte çekmeye baþladýk. Adana ayný zamanda Türkiye'de tarýmýn yýldýzý. Burasý Türkiye'nin en bereketli coðrafyasý. Çukurova dünyanýn ve ülkemizin en büyük ovalarýndan biri. Seracýlýkta ilk 3 þehirden biri haline gelmeyi baþardýk" dedi.

Adana'nýn Türkiye için elini taþýn altýna koymaktan çekinmeyen cesur tüccar ve sanayicilere sahip olduðuna dikkat çeken TOBB Baþkaný, "Sizin liderliðinizde geçen sene baþlattýðýmýz istihdam seferberliðinde Adana verdiði sözü tuttu. Adana'daki her firmamýz ilave en az bir istihdam saðladý. Adana 2018'de bu performansý devam ettirmeye de kararlý. Çalýþma Bakanýmýzla birlikte ilk Milli Ýstihdam Seferberliði tanýtým toplantýsýný bu aybaþýnda Adana'da yaptýk. Avrupa Birliði Bakanýmýzýn daveti ve ev sahipliðinde AB Karma Ýstiþare Komite toplantýsý ilk defa Adana'da yapýldý. Böylece Avrupa iþ dünyasýna da Adana'yý tanýtmýþ olduk" ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan açýklanan 5 mega endüstri bölgesinden birinin Adana Yumurtalýk ilçesinde kurulacaðý müjdesinin kendilerini hem sevindirdiðini hem de gururlandýrdýðýný belirten Hisarcýklýoðlu, "Ýnþallah Türkiye'nin enerji ile ilgili kalbi de Adana'da atacak. Adana mega endüstri sanayi bölgesinin istihdam, ihracat ve yatýrýmlarý artýrma anlamýnda Adanamýza çok büyük katký saðlayacaðýna inanýyorum: dedi.

Hisarcýklýoðlu þöyle devam etti:

"Cumhurbaþkanýmýzýn ülkemizde birliði ve istikrarý öne çýkartan adýmlarýný ayrýca çok önemli görüyorum. Bizler iþ dünyasý olarak istikrarýn kýymetini iyi biliyor ve önemsiyoruz. Zira istikrar kaybolduðunda nasýl büyük sýkýntýlar yaþadýðýmýzý unutmadýk. Ýþte bu nedenle ülkemizde güveni ve istikrarý mutlaka muhafaza etmeliyiz. Sýkýntýlar elbette var ama kendimize ve ülkemize güveniyoruz. Karþýmýza pek çok engel çýkartýldý. Ama tüm bunlara raðmen dinamik ve üretken olduðumuzu büyüme oranýmýzla bir defa daha bütün dünyaya ispat ettik. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn hayata geçirdiði özel sektör devlet iþbirliðiyle pek çok sorunumuzu aþtýk. Ýnþallah 24 Haziran sonrasýnda da devletimizle yoðun bir þekilde ve yine birlikte çalýþacak ve sorunlarý aþacaðýz".

ADASO BAÞKANI ZEKÝ KIVANÇ:

ÝSTÝKRARIN DEVAMINDAN YANAYIZ

"Üretim ve Ýhracatta Adana'nýn Yýldýzlarý" ödül töreninde Adana Ticaret Odasý, Adana Sanayi Odasý, Adana Ticaret Borsasý, Adana Hacý Sabancý Organize Sanayi Bölgesi ve Akdeniz Ýhracatçý Birlikleri adýna konuþan Adana Sanayi Odasý Baþkaný Zeki Kývanç, iþ insanlarý olarak istikrarýn devamýndan yana olduklarýný vurguladý, "Gelinen noktayý yeterli bulmuyoruz. Adana durmadan, nefes almadan çalýþarak yoluna devam ediyor" dedi.

ADASO Baþkaný Zeki Kývanç, "Sizleri, güneyin incisi, sanayimizin beþiði, önemli gýda ve tarým üretim merkezlerinden biri olan Adana'mýzda, Çukurova'da aðýrlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diyerek, þunlarý söyledi:

"15 Temmuz hain darbe giriþimi sonrasýnda vatanýmýzý ve Devletimizi korumak adýna gösterdiðiniz cansiparene duruþunuz ve cesaretinizle bizlere büyük önderlik yaptýnýz. Ülkemizin, devletimizin, milletimizin ve bayraðýmýzýn bekasýný saðlayan liderliðinizden türü sonsuz þükranlarýmýzý ve saygýlarýmýzý sunuyorum.

Sizin liderliðinizde, verdiðiniz hedefler doðrultusunda hep beraber omuz omuza çalýþýyoruz. Tüm Dünya þunu net bir þekilde gördü ki; bizi biz yapan deðerleri hiçbir güç yýkamayacak, Hiçbir hain plan amacýna ulaþamayacaktýr. Baþbakanlýðýnýz döneminden bugüne, iþ dünyamýza, sanayicimize, üreticimize ve ihracatçýmýza büyük destek verdiniz. Sorunlarýmýza ortak oldunuz. Bizleri hiç yalnýz býrakmadýnýz. Her daim yanýmýzda bulundunuz. Hükümetimizin son dönemde piyasanýn canlandýrýlmasýna yönelik aldýðý kararlar bize gelecek dönemle ilgili büyük bir umut verdi.

Finansmana eriþim, istihdamýn üzerindeki vergi yüklerinin azaltýlmasý, imar barýþý ve borçlarýn yapýlandýrýlmasý gibi atýlan adýmlar, ekonomide çarklarýn dönmesine önemli katký saðladý.

Bugün burada gururla belirtmek isterim ki, Zat-ý Ali'nizin baþlattýðý Ýstihdam Seferberliði kapsamýnda, Adana olarak 2017 yýlý için öngördüðümüz 15 Bin kiþilik istihdam sözümüzü 2,5 katýndan fazla artýrarak 40 bin kiþi olarak yerine getirdik.Saðlanan bu teþviklerle, Mevcut çalýþanlarýmýz iþlerini korudu, 1,5 Milyon yeni istihdam yaratýldý.

Ýstihdam seferberliði kapsamýnda saðlanan istihdam destekleri, Elektrik fiyatlarý üzerindeki TRT payýnýn, OSB ve Sanayi sitelerindeki sanayiciler için emlak vergilerinin, kaldýrýlmasý, Eximbank ve Kredi Garanti Fonu'nun etkin þekilde devreye alýnarak finansmana eriþim imkanlarýnýn geniþletilmesi, TOBB iþbirliðinde Oda ve Borsalarýn katkýlarýyla iþletmelere saðlanan ldquo;Nefes Kredisi rdquo; gibi uygulamalar, Bizlere büyük katký saðladý.

Nitekim, Türk sanayicisi ve ticaret erbabý, Vergi ve istihdam yüklerinin azaltýlmasý, Gerekli finansman kaynaklarýnýn yaratýlmasý durumunda neler baþarabileceðini, Gerçekleþtirdiði yüzde 7,4'lük büyüme oranýyla, Dünya'ya net bir þekilde gösterdi. Hükümetimiz tarafýndan üretime, istihdama, ihracata verilen destekler nedeniyle hükümetimize huzurunuzda bir kez daha teþekkür ediyorum.

Adana, Ülkemizin sanayileþme sürecine öncülük etmiþ bir ilimiz. Adana, geçtiðimiz yüzyýlýn baþýndan itibaren Tarýmý ve sanayiyi baþarýlý bir þekilde harmanlayarak Ülkemiz ekonomisine önemli katkýlar saðladý. Bugün Türkiye'nin en büyük þirketleri arasýnda yer alan üyelerimiz, kentimizi ve ülkemizi yurtdýþýnda baþarýyla temsil ediyor.

Bu akþam ilimizin üretimine katký saðlayan, dünyanýn dört bir yanýna ihracat yapan, istihdam yaratan Adana'nýn baþarýlý firmalarýna ödül vereceðiz. Elbette ki gelinen noktayý Adana için yeterli bulmuyoruz. Zat-ý Alinizin de her daim dile getirdiði gibi, Adana durmadan, nefes almadan çalýþarak yoluna devam ediyor.

Adana, komþularý olan Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahraman Maraþ, Niðde, Kayseri gibi çevre illerle birlikte bundan çok daha iyilerini yapabilecek potansiyele sahiptir. Sizden alacaðýmýz destekle, Adana'yý ve Ülkemizi çok daha iyi noktalara taþýmayý hedefliyoruz. Kurulmasý planlanan Ceyhan Enerji Endüstri Ýhtisas Bölgesi ve yeni organize sanayi bölgeleri ile üretim ve ihracatýmýzý sýçratmayý hedefliyoruz.

Bölgemiz; yatýrýmcýlara büyük avantajlar sunuyor. Merkezinde Adana'nýn yer aldýðý bu coðrafya, sahip olduðu birikimiyle Ülkemizde ikinci bir Marmara Bölgesi haline gelme yolunda hýzla ilerliyor. Bölgede; Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Ceyhan Enerji Endüstri Ýhtisas Bölgesi, Kimya Organize Sanayi Bölgesi, Çukurova Bölgesel Havalimaný, Kapalý devre sulama sistemi, Cevhere dayalý paslanmaz çelik yatýrýmlarý gibi makro anlamda büyük etki yaratacak projeler bulunuyor. Özellikle Ceyhan Enerji Ýhtisas Endüstri Bölgesi'nde devam eden kamulaþtýrma çalýþmalarýnýn tamamlanmasý, bölgenin rafineri ve petrokimya yatýrýmlarýyla yeni bir cazibe merkezi haline getirilmesi en önemli beklentilerimiz arasýndadýr.

Bölgemiz talaþlý imalat sanayi anlamýnda da önemli bir potansiyele sahip. Bölgedeki yeni çelik yatýrýmlarýnýn tamamlanmasýyla baþta gemiler olmak üzere savunma sanayi üretimi için büyük bir fýrsat bulunduðunu düþünüyoruz. Hazýrlýklarýný yürüttüðümüz kimya, tarým ve gýda ile ilgili OSB'lerin de bölgemiz üretim ve ihracat kapasitesine büyük katkýlar saðlayacaðýna inanýyoruz.

Bölgemizde yatýrýmlarý devam eden, karayolu ve demiryolu projelerinin tamamlanmasýyla, bölgemiz büyük bir lojistik merkezi haline gelecektir. Biz 5 yýl sonrasýnýn Adana'sýný, Türkiye sanayisinin ve lojistik sektörünün en önde gelen merkezlerinden biri olarak görüyoruz. Bunun için de Zat-ý Alinizin desteklerinin devamýný bekliyoruz.

Biz sanayiciler, zorlu ekonomik sürecin atlatýlmasý için üzerimize düþen yatýrým, üretim, istihdam ve ihracat görevlerimizi canla baþla gerçekleþtirmeyi sürdürüyoruz. Daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam yaratmak için elimizi taþýn altýna koymaktan asla ve asla kaçýnmýyoruz. Ýþ dünyasý olarak, moralimizi yüksek tutup, azimle çalýþmamýz gerektiðini bilerek hareket ediyoruz.

Þahsýnýzýn önderliðinde Türkiye, son 16 yýlda, ekonomik ve politik anlamda yurtiçinde ve yurtdýþýnda önemli geliþmeler elde etmiþtir. Liderliðini yaptýðýnýz Türkiye sözü dinlenen bir güç haline geldi. Türk iþ dünyasý desteðinizle tüm Dünya'da büyük baþarýlar gösterdi, Dünya'nýn gýpta ettiði birçok büyük projeyi hayata geçirdi. Dünya'nýn birçok ülkesindeki mazlumlarýn koruyucusu, Doðrularýn savunucusu olan, Geleceðin parlayan yýldýzý Türkiye, bugün önemli bir dönemece geldi.

Ülkemiz oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. Ekonomik ve siyasi anlamda içerde ve dýþarda büyük saldýrýlarla karþý karþýya kalýyor. PKK, FETÖ, DEAÞ gibi terör örgütleri Ülkemize karþý iþbirliði yapýyor, Ülkemizin aleyhine her türlü giriþimde bulunuyor. Bazý dost bildiðimiz Ülkeler, terör örgütlerinin bu propagandasýna göz yumuyor, onlara adeta destek veriyor.

Ülke olarak bu hain saldýrýlara karþý daha güçlü ve etkin bir þekilde mücadele ettiðimiz gibi, Daha kuvvetli ve güçlü bir yönetim modeline de geçiyoruz. 24 Haziran seçimi Ülkemiz için önemli bir dönüm noktasý olacaktýr. Bu anlamda Pazar günü yapýlacak seçim ertesinde, liderliðinizde hedeflerimize doðru hýzla ilerlemek istiyoruz. Biz iþ insanlarý olarak istikrarýn devamýndan yanayýz... Bunun için diyoruz ki Artýk Türkiye vakti ... Artýk Adana vakti ...

Her yýl iþ hayatýna katýlan yüz binlerce gencimize iþ saðlamalý, büyüme rakamlarýný sürdürülebilir þekilde sürekli olarak arttýrmalýyýz. Bugün, Ekonomik ve siyasi geliþmeler açýsýndan, son derece dinamik bir dünya ile karþý karþýyayýz. Dünya'nýn ekonomik merkezinin giderek Batýdan Doðu'ya kaydýðý, Ekonomik ve siyasi önceliklerin sürekli ve hýzlý þekilde deðiþtiði, Korumacýlýðýn, ticaret savaþlarýnýn yeniden baþladýðý, Teknolojinin tüm iþ yapma þekillerini yýkýcý þekilde deðiþtirdiði, Yeni bir sanayi devriminin konuþulduðu hassas bir döneme þahitlik ediyoruz.

Ülke olarak tüm bu deðiþime ayak uydurmak zorundayýz. Adana Ýþ Dünyasý olarak ülkemize daha fazla katký saðlamak, üretim ve ihracatý arttýrmak, deðiþime uyum saðlamak adýna desteklerinize ihtiyacýmýz var. Yatýrým teþviklerinde çok daha etkin bir teþvik sistemine ihtiyaç olduðunu düþünüyoruz. Bu anlamda yeni uygulamaya geçen proje bazlý süper teþvik programý önemli bir itici güç olacaktýr. Ancak, küçük ölçekli yatýrýmlarýn da daha etkin olarak desteklenmesi gerekir diye düþünüyoruz.

Bu anlamda ilin bütününü ayný oranda desteklemek yerine, ilçe ve sektörel bazlý bir teþvik sisteminin daha etkili olacaðýna inanýyoruz. Ýl bazýnda verilen teþviklerde yatýrýmlar genelde merkeze yakýn yerlere yapýlýyor. Ýlçelerdeki nüfusu yerinde tutabilmek, gelir daðýlýmýný düzeltebilmek için, merkezden uzak ilçelerde de yatýrýma ihtiyaç var.

Son dönemde tüm Dünyada korumacýlýk önemli oranda artmaya baþladý. Ýstihdam ve üretim tüm ülke ekonomilerinin en öncelikli konusu olarak ön plana çýktý. Özellikle Serbest Ticaret Anlaþmalarýnda önemli deðiþiklikler oldu. Ülke olarak; Konfeksiyon, deri, tekstil, ayakkabý, mobilya, saraciyegibi istihdama, Savunma sanayi, enerji, petro-kimya gibi stratejik ve yüksek teknolojiye dayalý sektörleri, STA müzakerelerinde etkin þekilde korumalýyýz.

Zat-ý alinizin yüksek öngörüleri ve direktifleriyle, 2011 yýlýnda ilk defa tekstil ve onfeksiyonda uygulamaya konan ilave gümrük vergisi kararý, Ülke ekonomimiz, istihdamý ve üretimi için adeta bir milat oldu. Bu uygulama, yarattýðý istihdam, üretim ve ihracat artýþýyla bugün Hükümetimizin desteðiyle birçok sektörü kapsayacak þekilde geniþletildi. Ülkemiz ve bölgemiz için büyük önem arz eden iplik üretiminin de ek vergi kapsamýna alýnmasýný talep ediyoruz.

Girdi maliyetlerini azaltarak, sanayicilerimizi daha rekabetçi kýlacak önlemler almalýyýz. Bu anlamda; OSB dýþýnda üretim yapan sanayi sicil belgesine sahip diðer iþletmelerimiz de emlak vergisi muafiyetinden yararlanmalýdýr. Yýllýk 50 Milyon kw saat elektrik tüketen iþletmelere uygulanan ve maliyetleri önemli oranda arttýran, Son kaynak tedarik tarifesi düzenlemesi iptal edilmelidir. Sanayicilerin KDV alacaklarýnýn ödenmesine yönelik yapýlan çalýþmalar tamamlanarak yürürlüðe girmelidir.

Ýþ dünyasý olarak hedefimiz birlik, beraberlik içerisinde olumsuzluklarýn, sorunlarýn stesinden gelerek ülkemizi hak ettiði noktaya taþýmaktýr. Bunu yapmak için de bir olmaktan baþka yol yok! O yüzden, 24 Haziran seçimi sonrasýnda da sanayiciler olarak size söz veriyoruz. Bir olacaðýz, iri olacaðýz, diri olacaðýz, kardeþ olacaðýz, hep birlikte güçlü ve üreten Türkiye olacaðýz.

Konuþmama son verirken bir kez daha Zat-ý Alinize ve saygýdeðer misafirlerimize, bu gecemize katýlarak bizleri þereflendirdiðiniz için þükranlarýmýzý ve saygýlarýmýzý arz ederim. Artýk Türkiye vakti, Artýk Adana vakti. Saðolunuz, varolunuz.."