Novorossisk Limanı?nın da BGH Kapsamına Dahil Edilmesi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya istinaden, 12 eylül 2013 tarihinde Moskova’da Bakanlığımız Müsteşarı Sayın Ziya ALTUNYALDIZ ile Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Sayın Andrey BELIANINOV başkanlığındaki iki ülke heyetleri arasında Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) projesinin geliştirilmesi amacıyla bir toplantı gerçekleştirildiği ve anılan toplantıda, Moskova Vnukovo Havalimanında uygulanmakta olan BGH sisteminin Karadeniz’deki Tuapse Limanı, Rusya Federasyonu-Ukrayna sınırında yer alan Treyebortneye kara sınır kapısı ile gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından Rusya Federasyonu-Gürcistan sınırında yer alan Yukarı Lars kara sınır kapısını da içerecek şekilde genişletilmesi üzerinde mutabık kalındığı bildirilmişti.

Rusya Federasyonu’na gerçekleştirilecek ihracatlarda kullanılan sınır kapılarına alternatif teşkil edebilmesi amacıyla Novorossisk Limanı’nın da BGH kapsamına dahil edilmesi amacıyla Bakanlığımızca Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi nezdinde çeşitli girişimlerde bulunulmuş olup, konuya ilişkin Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi’nden alınan 19.08.2014 tarihli yazı ile Novorossisk Limanı’nın da BGH kapsamında işlem terminali olarak kullanılabileceği bildirilmiştir.

Üyelerimizin Bilgilerine Sunarız.